Calorieën verbranden met een badsessie?

Calorieën verbranden met een badsessie?

Heeft u een spa of bent u van plan er één te kopen? Dan zult u zich vast wel afvragen of een bubbelbad daadwerkelijk zorgt voor gewichtsverlies en hoeveel calorieën u eventueel zou kunnen verbranden. In deze blog nemen wij u mee om antwoord te geven op de des betreffende vraag ‘’Calorieën verbranden met een badsessie?”
 
Volgens een onderzoek uit 2017 onder leiding van Dr. Faulkner aan de Loughborough University in London blijkt dat een warm bad van een uur gelijk staat aan hetzelfde aantal calorieën (140) verbranden als een wandeling van 30 minuten. Dus wanneer u een paar kilo’s extra wilt kwijtraken, maar niet altijd de energie of zin heeft om aan het einde van de dag een zware training te volgen is een bubbelbad een goed alternatief. Ook kunt u natuurlijk lichaamsbeweging combineren met als afsluiting het gebruik van een bubbelbad, wat weer zorgt voor extra calorieënverbruik.
 
Naast het verbranden van calorieën biedt een bubbelbad nog veel meer. Zo heeft warm baden 10% meer effect op de bloedsuikerspiegel dan fietsen. Ook kan het de spierspanning verlichten, de bloeddruk verlagen en de bloedcirculatie verbeteren. Daarnaast verbetert het ook de ontstekingsremmende reactie van het lichaam, vergelijkbaar met het effect van lichaamsbeweging.
Maar hoe verbrandt u nou eigenlijk calorieën in een bubbelbad? U verbrandt calorieën doordat de lichaamstemperatuur stijgt boven normaal door inspanning, warme lucht (denk aan een sauna) en warm baden. Wanneer dit gebeurt, moet uw lichaam harder werken om de juiste interne temperatuur te behouden. Het lichaam maakt dus zogenaamde heat shock-eiwitten aan die het vermogen van het lichaam versnellen om vet te verbranden.

Als u dus een spa wilt gebruiken om af te vallen kunt u elk moment van de dag een bad nemen. Verder kan een heet bad ook zorgen voor een diepere slaap, maar u hoeft er niet per se vermoeid van te worden, het kan namelijk ook energie geven doordat uw bloed circuleert. Maar wilt u het bubbelbad gebruiken om ook uw slaap te verbeteren? Dan is het verstandig om één tot twee uur voor het slapen gaan een warm bad te nemen.
 
Op de vraag: ‘’Calorieën verbranden met een badsessie?” Is het antwoord ‘’Ja, dat kan!’’ Zorgen bubbelbaden ook dat u ermee afvalt? Absoluut! Maar voor een optimaal gewichtsverlies en een optimale gezondheid, moet u het bubbelbad verstandig gebruiken en als aanvulling zien op uw algehele gezondheid. Het is namelijk niet te vergelijken met de calorieën die worden verbruikt tijdens de gebruikelijke sessie in de sportschool of een andere sport.Zo zijn namelijk ook fysieke en belastende activiteiten voor uw botten, gewrichten en spieren vereist om deze sterk en gezond te houden. 
Maar het is in ieder geval een fijne bijkomstigheid dat áls u een avondje sporten inruilt voor een avondje relaxed badderen, u zich niet zo schuldig hoeft te voelen.