Verbruik jacuzzi

Houd de kosten voor energie laag met de volgende tips

slider image

Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn spa beperken?

In een wereld waarin comfort en ontspanning hoog in het vaandel staan, vormt de jacuzzi vaak een welkome toevluchtsoord. Toch rijst bij veel spa-eigenaren de vraag: hoe kan ik genieten van een jacuzzi, zonder zorgen te maken over het energieverbruik? Met een paar praktische strategieën en maatregelen kunt u onnodig kosten voorkomen en toch optimaal genieten van uw jacuzzi.

Tips: waarmee bespaar je het meeste stroom?

Doe goed onderzoek voordat je een spa aanschaft

Bepaal de locatie van uw jacuzzi
Probeer een locatie te kiezen die is afgeschermd van de wind. Als er geen natuurlijk windscherm is, kunt u struiken, heggen en omheiningen plaatsen in uw tuin rondom uw bubbelbad. Een veranda is een goede keuze, met als bijkomend voordeel dat u zelfs tijdens de regen kunt genieten van een spasessie.

​​​​​​​Investeer in een energiezuinige jacuzzi
Overweeg bij het kopen een jacuzzie te kiezen die is ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten. Moderne jacuzzi's zijn vaak voorzien van geavanceerde isolatie en energiezuinige verwarmingen, wat kan leiden tot aanzienlijke energiebesparing. Wij bieden u de mogelijkheid om uw oude spa of hottub in te ruilen voor een energiezuinige jacuzzi. Vraag naar de voorwaarden of bekijk onze pagina spa inruilen.

Houd warmte vast en bespaar stroomkosten

Gebruik een thermisch afdekzeil
Zorg voor isolatie als uw jacuzzi niet in gebruik is. Een goed passende cover isoleert uw spa. Het helpt warmteverlies te verkleinen en voorkomt onnodig energiekosten. U heeft namelijk minder stroom nodig om het water op temperatuur te houden en u heeft minder stroomverbruik om het op een later moment weer op temperatuur te krijgen.

​​​​​​​Kou vanuit de bodem
U kent vast wel de term vloerisolatie bij woningen. Deze isolatie is ook een goed idee voor uw jacuzzi. U kunt overwegen om schuimisolatie onder het bad aan te brengen voordat u het op zijn plaats zet. Wanneer u dit doet, kan de warmte niet ontsnappen en worden uw stroomkosten verlaagd.

Stroomverbruik jacuzzi verkleinen met kleine maatregelen

Verlaag de temperatuur
Stel de temperatuur van uw jacuzzi in op een comfortabel, maar niet te hoog niveau. Elke graad die u de temperatuur verlaagt, kan leiden tot aanzienlijke energiebesparing op de lange termijn.

Gebruik een timer
Gebruik een timer op de verwarming van uw jacuzzi. Zorg ervoor dat de verwarming draait tijdens de uren dat u verwacht de jacuzzi te gebruiken. Op die manier voorkomt u dat de verwarming onnodig draait en energie verspilt buiten de geplande gebruikstijden. U heeft een lager verbruik van stroom, minder kosten, maar volledige kwaliteit.

​​​​​​​Korte interval voor de jets

Gebruikt u vaak de massagestand van uw jacuzzi of gaat u alleen voor het rustgevende ‘warme bad’? Blowers en jets pompen lucht in het water voor een rustgevend of masserend effect. Wanneer u deze functie uitschakelt, komt de lucht in het water terecht en verlaagt het de temperatuur. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming harder moet werken om het water op een constante temperatuur te houden. Wanneer u de massagestralen wilt gebruiken, doe dit met korte tussenpozen om zoveel mogelijk warmte te behouden en energie te besparen.

Doe regelmatig onderhoud aan uw spa

Verstopte of versleten filters heeft invloed op de circulatie. Dit zet zet de motor en componenten van de verwarming onder druk. Door de filters elk jaar schoon te maken en een reinigingsmiddel te gebruiken, blijven de filters goed werken. Ook als deze er schoon uitziet, raden we aan om uw filter een keer per jaar te vervangen. Wist u dat u ook Fiberclean kunt gebruiken in uw spa? De filterbollen kunt u zelfs wassen in uw wasmachine voor hergebruik. Vergeet ook niet het leidingwerk van uw jacuzzi elk jaar te reinigen. Hiervoor kunt u gemakkelijk het AquaFinesse Spa Clean tablet gebruiken. 

Overweeg LED-verlichting

Als uw jacuzzi is uitgerust met verlichting, overweeg dan om deze te vervangen door zuinige LED-lampen. LED-verlichting heeft aanzienlijk minder energieverbruik dan vele andere lampen en ze gaat langer mee. Hierdoor bespaart u stroom en geld op de lange termijn.

Verwarm water met een warmtepomp

Het is mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op een spa om het water te verwarmen. Een warmtepomp gebruikt warmte uit de omgevingslucht om het water te verwarmen. Deze warmte kan worden overgedragen aan het water in de jacuzzi. Hierdoor heb je een lager stroomverbruik. Hieronder leggen wij in 3 stappen uit hoe u een warmtepomp aansluit op een bubbelbad. 

witte warmtepomp
grijze warmtepomp

1.

Kies een geschikte warmtepomp
​​​​​​​

Niet alle warmtepompen zijn geschikt om een spa te verwarmen. Kies een warmtepomp die geschikt is voor het formaat van uw jacuzzi en en voldoende capaciteit heeft om het water op de gewenste temperatuur te brengen en te houden. Interhiva adviseert u graag en helpt bij de montage.

2.

Installeer de warmtepomp

​​​​​​​De warmtepomp moet worden geïnstalleerd op een geschikte locatie in de buurt van de jacuzzi, bij voorkeur buiten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor ventilatie en dat de warmtepomp veilig en stevig is gemonteerd. De warmtepomp moet worden aangesloten op de watercirculatie van de spa. Ook moeten leidingen of slangen die het water van de spa naar de warmtepomp en terug transporteren worden geïnstalleerd. Een bypass kan ook worden geïnstalleerd om de waterstroom te regelen en watertemperatuur te reguleren. Daarnaast heeft de warmtepomp elektriciteit nodig om te functioneren, dus moet deze worden aangesloten op een geschikte stroombron volgens de specificaties van de fabrikant. De volledige montage is niet zo simpel als dat het lijkt. Het vereist enige kennis en ervaring, daarom helpen wij u graag hierbij. 

3.

Onderhoud en monitoring
​​​​​​​
Doe regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat de warmtepomp optimaal blijft functioneren. Controleer regelmatig de filters, ventilatoren en andere componenten. Omdat warmtepompen over het algemeen efficiënter zijn dan traditionele verwarmingen, besparende deze kosten en zorgen voor een duurzame jacuzzi-ervaring. 

Professioneel & persoonlijk advies

Onze specialisten staan klaar voor uw vragen en om u te helpen bij het maken van de beste keuze. Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek welke spa het beste bij uw ruimte, wensen en budget past.

Klaar voor de aanschaf van een spa?

Denkt u inmiddels na het lezen van alle informatie klaar te zijn voor de aanschaf van een spa? Kijk dan vooral verder op onze pagina spa kopen, of laat je adviseren bij de aanschaf.  

Bekijk meer tips

Krijg meer informatie over hoe u het beste uw spa kunt onderhouden op onze 'Tips & tricks'-pagina

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Onze specialisten staan klaar voor uw vragen en om u te helpen bij het maken van de beste keuze. Maak vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek en ontdek welke spa het beste bij uw ruimte, wensen en budget past.

Aanvraagformulier

Onze merken

Wij leveren zwembaden, spa’s, sauna’s en onderhoudsproducten van verschillende merken:

Interline logo
Niveko monopools logo
Sunlighten logo
Aroom saunas logo
Sunrise spas logo
Dreammaker spas logo