Verbruik zwembad

Houd de verbruikskosten van energie laag met de volgende tips voor jouw zwembad

slider image

Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn zwembad beperken?

Duurzaamheid en energie-efficiëntie wordt steeds belangrijker. Het is daarom verstandig om voortdurend aandacht te besteden aan het energieverbruik bij diverse activiteiten. Wij willen u graag voorzien van enkele waardevolle bespaartips voor uw zwembad. Het maakt niet uit of u een vast of variabel energiecontract heeft. Deze tips kunnen u helpen met energie besparen en ze dragen ook bij aan het behoud van het milieu, zonder dat u iets hoeft in te leveren aan comfort.

Tips: waarmee bespaar je het meeste stroom?

verbruik zwembad

Verminder verdamping

Verdamping is bij uitstek de grootste bron van warmteverlies voor een zwembad. Ga maar eens na hoe snel u afkoelt als u bezweet na het sporten buiten blijft staan. Die afkoeling komt door het verdampen van zweet op uw lichaam. Bij een zwembad onttrekt verdamping op dezelfde manier warmte aan het zwemwater, dit tot wel 70% van al het warmteverlies. Dit is uiteraard zonde van alle energie die u erin stopt! De beste manier om warmte in uw zwembad vast te houden is dus het zwembad afdekken. In veel situaties gaat dit goed met een vaste afdekking, denk bijvoorbeeld aan een lamellendeck. Maar er zijn ook situaties waarin een vaste afdekking ongewenst is of simpel weg niet geplaatst kan worden. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden met een exotische vorm, zwemvijvers of simpelweg omdat het esthetisch niet gewenst is. In deze gevallen is Heatsavr de vloeibare zwembadafdekking een uitkomst!​​​​​​​

Gebruik LED-zwembadverlichting

Ook het vervangen van uw zwembadverlichting kan van invloed zijn op de besparing van uw zwembad energiekosten. Heeft u nog ‘oude’ zwembadverlichting? Vervang deze dan voor LED-verlichting.

Een nieuwe variabele zwembadpomp

Een standaard zwembadpomp draait continu op een vaste snelheid die kW's slurpt als water. Gelukkig zijn er tegenwoordig zwembadpompen met flexibele standen, de variabele- of energiezuinige zwembadpompen. Wij adviseren u graag hierover in onze showroom, zodat uw nieuwe zwembadpomp aan uw situatie en eisen voldoet! 

Een nieuwe variabele warmtepomp

Uw zwembad verwarmen met een warmtepomp is sowieso al een goede keuze. Een efficiëntere manier om te verwarmen bestaat er namelijk niet. Een zwembad warmtepomp werkt op basis van het principe van warmtetransfer. Het haalt warmte uit de omgevingslucht, zelfs bij lagere temperaturen, en gebruikt deze warmte om het zwembadwater te verwarmen. Een warmtepomp comprimeert en verhoogt de temperatuur van de verkregen warmte voordat deze wordt overgedragen aan het zwembadwater.

​​​​​​​Voor een warmtepomp geldt eigenlijk precies hetzelfde als voor een zwembadpomp. Deze hoeven niet altijd op vol vermogen te draaien. Hiervoor bieden wij nu ook de inverter warmtepompen aan, deze warmtepompen passen het vermogen automatisch aan naar de omstandigheden. Is het zwembad al op temperatuur door de werking van een warmtepomp of het aantal zonne-uren, dan past de warmtepomp zich hierop aan en slurpt dit apparaat geen kW’s. Met een inverter warmtepomp kunt u een energiebesparing tot wel 80% behalen! Wij adviseren u graag hierover in onze showroom, zodat uw nieuwe warmtepomp aan uw situatie en eisen van uw zwembad voldoet.

Gebruik een warmtepomp met Energielabel A

Welk energielabel heeft uw huidige warmtepomp? Er is veel verschil tussen de verschillende labels. Wellicht valt hier dus nog verbetering in te behalen. Pompen met Energielabel A zijn efficiënter dan pompen met een lager label. Door de nieuwste technieken in deze pompen, zult u merken dat de kosten van energie lager liggen dan bij pompen met andere Energielabels.

verbruik zwembad binnen

Gebruik solar zwembad verwarming 

Profiteer van een natuurlijke verwarmingsbron, zoals de zon, om de watertemperatuur van uw zwembad te verhogen. Positioneer uw zwembad strategisch zodat het maximaal zonlicht kan opvangen gedurende de dag. In het Nederlandse klimaat is dit natuurlijk niet voldoende, maar bieden zonnepanelen wel een uitkomst.

Het idee van zonnepanelen is natuurlijk prachtig, u vangt gratis energie van de zon op. Grátis energie! Dat is nog kosten besparen. Echter vereist dit wel de nodige voorbereiding voor uw zwembad. Met alleen zonnepanelen kunt u het zwembad niet direct verwarmen met zonne-energie, maar met gebruik van een warmtepomp kunt u een deel van de opgewekte energie zelf opwekken en omzetten.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen. Deze elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt om de warmtepomp van stroom te voorzien, waardoor de gebruikskosten worden verlaagd en de ecologische voetafdruk van het verwarmingsproces wordt verminderd.

Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen, wordt een duurzaam en energiezuinig verwarmingssysteem gecreëerd. De zonnepanelen leveren de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp, waardoor de behoefte aan externe elektriciteit wordt verminderd. Dit verlaagt niet alleen de gebruikskosten op lange termijn, maar vermindert ook de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen.

Solaroplossingen worden over het algemeen vaak op een dak geplaatst, water moet dus omhoog gepompt worden en legt dan vaak lange afstanden af. Voor deze weerstanden moet uw zwembadpomp wel krachtig genoeg en voorbereid zijn. Heeft u interesse in solarverwarming? Dan adviseren wij u graag hierover in onze showroom.

Energie-efficiëntie met water behandeling

Houd uw zwembad regelmatig schoon en onderhouden om de energie-efficiëntie te optimaliseren. Verwijder bladeren, vuil en andere afzettingen van het oppervlak en uit de filters. Een schoon zwembad vereist minder energie om te circuleren en te verwarmen, waardoor u kosten bespaart op de lange termijn.

Een automatisch behandelingssysteem van water voor een zwembad kan indirect helpen bij het besparen van energie. Een automatisch behandelingssysteem doseert chemicaliën, zoals chloor en pH-correctiemiddelen, op een gecontroleerde en consistente manier in het zwembadwater. Door de juiste hoeveelheid chemicaliën op het juiste moment toe te voegen, wordt verspilling verminderd en wordt voorkomen dat er te veel chemicaliën worden gebruikt.

Hoewel dit niet direct energie bespaart, kan het indirect bijdragen aan het verminderen van de belasting van het filtratiesysteem. Dit leidt op zijn beurt tot besparingen op energieverbruik van een pomp en dus lagere kosten. Een effectieve behandeling kan helpen bij het handhaven van een gezonde waterbalans en het voorkomen van algengroei en troebelheid. Hierdoor hoeft het filtersysteem minder hard te werken om het water schoon te houden. Minder belasting van het filtersysteem kan resulteren in een lager energieverbruik van een zwembadpomp, omdat ze minder vaak hoeven te draaien of op hogere snelheden hoeven te werken.

Professioneel & persoonlijk advies

Onze specialisten staan klaar voor uw vragen en om u te helpen bij het maken van de beste keuze. Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek welke spa het beste bij uw ruimte, wensen en budget past.

Klaar voor de aanschaf van een zwembad?

Denkt u inmiddels na het lezen van alle informatie klaar te zijn voor de aanschaf van een zwembad? Kijk dan vooral verder op onze pagina zwembad kopen, of laat je adviseren bij de aanschaf.  

Bekijk meer tips

Krijg meer informatie over hoe u het beste uw spa kunt onderhouden op onze 'Tips & tricks'-pagina

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Onze specialisten staan klaar voor uw vragen en om u te helpen bij het maken van de beste keuze. Maak vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek en ontdek welke spa het beste bij uw ruimte, wensen en budget past.

Aanvraagformulier

Onze merken

Wij leveren zwembaden, spa’s, sauna’s en onderhoudsproducten van verschillende merken:

Interline logo
Niveko monopools logo
Sunlighten logo
Aroom saunas logo
Sunrise spas logo
Dreammaker spas logo