Vergunning zwembad

Vergunning zwembad

Wij kunnen uw zwembad helemaal naar eigen wens bouwen en perfect integreren in uw tuin. Wanneer u graag een zwembad in uw tuin wilt laten plaatsen, moet u aan heel wat dingen denken. U moet natuurlijk bedenken wat voor zwembad u wilt, voor welk gebruik, hoe groot deze moet worden en hoe uw tuin daar omheen eruit gaat zien. Maar iets wat veel mensen vergeten, is een vergunning voor het zwembad. Want wanneer heeft u nou eigenlijk een vergunning nodig als u een zwembad wilt kopen? Wij leggen het graag voor u uit.
 
In principe heeft u alleen een vergunning voor uw zwembad nodig wanneer deze groter is dan 30 vierkante meter en hoger is dan anderhalve meter. Hierbij is de afdekking en overkapping in beschouwing genomen. Ook heeft u een vergunning nodig van de gemeente als u het te bouwen zwembad in uw voortuin wilt plaatsen buiten een straal van 30 meter van uw woning.
 
Daarnaast is er nog de eis om een bouwvergunning aan te vragen voor ruimtelijk kwetsbare gebieden, monumentale panden of wanneer er bijvoorbeeld een beschermde boom uit de tuin verwijderd moet worden voor de bouw van het zwembad. En tot slot heeft u ook een vergunning nodig voor het bouwen van een zwembad in een oeverzone of in een vijf meter brede strook vanaf een waterloop. U kunt altijd bij uw gemeente controleren of u een vergunning voor uw zwembad nodig heeft. Ook kunt u een online check doen op omgevingsloket.nl.
 
In de meeste gevallen kunt u dus geheel vergunningsvrij een zwembad bouwen, wanneer u niet aan bovenstaande punten voldoet. Dit scheelt natuurlijk een hoop geregel en u kunt meteen aan de slag. De mogelijkheden om vergunningsvrij een zwembad te laten bouwen zijn tegenwoordig verruimd. Wel kan het zijn dat u melding plichtig bent, maar dat verschilt per gemeente. Controleer daarom goed voor het plaatsen van uw zwembad of wel of geen vergunning nodig is bij uw gemeente.

Wanneer er wel een vergunning nodig is, dan kunt u een aanvraag doen bij uw gemeente. De aanvraagprocedure kan per gemeente verschillen en het hangt van de situatie af of de gemeente een dergelijke vergunning wel of niet goedkeurt. Een handige tip in de voorbereiding is te informeren naar de duur van de aanvraag, zodat u weet wanneer u eventueel kunt beginnen met het bouwen van het zwembad. Kortom informeer goed bij uw gemeente welke eisen bij u van toepassing zijn, om teleurstelling te voorkomen!